Η Υγιεινή Διατροφή είναι το Πρώτο Βήμα Για την Αντιμετώπιση του Διαβήτη..

Η Υγιεινή Διατροφή είναι το Πρώτο Βήμα Για την Αντιμετώπιση του Διαβήτη..

Ο κάθε διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις δικές του

ανάγκες, τις δικές του διατροφικές προτιμήσεις σε συνδυασμό με το δικό τους πρόγραμμα άσκησης.

Για την μεγαλύτερη ομάδα διαβητικών (90%) (Τύπου ΙΙ διαβήτη ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη), η απώλεια βάρους, η άσκηση καθώς και ένα σωστό διαιτολόγιο μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσει την γλυκόζη του αίματος στα κανονικά επίπεδα με ή και χωρίς τη χορήγηση υπογλυκαιμικών δισκίων.

Για το υπόλοιπο 10% (Τύπου Ι διαβήτη ή ινσουλινοεξατρώμενο διαβήτη) οι ενέσεις ινσουλίνης θα πρέπει επίσης να συνοδεύονται με την κατάλληλη διατροφή και την σωματική άσκηση.

Γενικά ομιλούντες το πρόγραμμα διατροφής και σωματικής άσκησης είναι αυστηράεξατομικευμένο για το κάθε διαβητικό ανάλογα με το τύπο διαβήτη, ηλικία, είδος εργασίας και την ανάγκη απώλειας βάρους.

Κανόνες Διατροφικής Συμπεριφοράς:

Ρυθμίστε πως τρώτε: Αν έχετε διαβήτη δεν υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος τρόπος διατροφής.Η αναλογία μεταξύ υδατανθράκων, πρωτεΐνης, λίπους που θα καταναλώνεται εξαρτάται από το βάρος και τη θεραπευτική αγωγή του ατόμου.Το τι καταναλώνει το άτομο εξαρτάται από τις δικές του διατροφικές προτιμήσεις / συνήθειες, φτάνει ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος σε συνεργασία με το ιατρό του ατόμου να ορίσουν τις ποσότητες, το είδος του φαγητού και τις ώρες του γεύματος.

Η διατροφή του διαβητικού πρέπει να είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, πατάτα, ρύζι, λαχανικά, φρούτα) – περίπου 50-60% των ημερήσιων θερμίδων,σε φυτικές ίνες 20-35γρ/μέρα , μειωμένη σε λιπαρά –25-30% των ημερησίων θερμίδων, μέτρια σε κατανάλωση αλατιού (περίπου 2γρ νατρίου ή 1 ½κουταλάκι του γλυκού την ημέρα – εκτός και αν χρειάζονται περαιτέρω μειώσεις), μέτρια σε ποσότητα πρωτεΐνης –15-20% πρωτεΐνης και μετριασμένη ποσότητα στην απλή ζάχαρη.[Ναι, τώρα ξέρουμε ότι οι ελεγχόμενοι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν μετριασμένη ποσότητα γλυκών φτάνει να τα ανταλλάσσουν με τα ισοδύναμα (π.χ ½φ παγωτό ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί + 2 κουταλάκια λάδι)].

Ελέγξετε το ρολόι σας: Για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου σαςπρέπει να έχετε σταθερές ώρες γευμάτων και ενδιάμεσων καθώς και σταθερές ώρες λήψης των φαρμάκων σας.Μην μεταπηδάτε γεύματαούτε να αλλάζετε δραστικά τις ώρες γεύματος σας καθημερινώς.

Άσκηση:Η άσκηση (που έχει παρόμοια δράση με την ινσουλίνη βοηθά την μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα και τους μυς για να χρησιμοποιούν την γλυκόζη για ενέργεια.Βοηθά επίσης να επιτευχθεί ο στόχος της απώλειας βάρους.

Ελέγξετε το βάρος σας:Το σωματικό βάρος στα κανονικά του επίπεδα μπορεί να είναι ένας παράγοντας σταθεροποίησης της γλυκόζης του αίματος.

Μια συνήθως χρησιμοποιούμενη μέθοδος εκτίμησης του βάρους ως προς το ύψος είναι ο δείκτης μάζας σώματος (Body Mass Index, BMI) ή βαθμολογία Quetelet.Η εξίσωση που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ΒΜΙ είναι:

ΒΜΙ = Βάρος

(ύψος)2

Το βάρος σε kg, και το ύψος σε μέτρα (m)

1 kg = 2,2 lb, 1m = 39,37 in, 1cm= 0,39in

Για ένα άτομο βάρους 50kg (110lb) και ύψους 1,57m (62in) είναι ΒΜΙ = 50+(1,57)2= 20,3 που βρίσκεται μέσα στα επιθυμητά όρια.

Αν πίνετε αλκοόλ:Ελέγξετε αν το αλκοόλ επηρεάζει τις πιθανές σύνοδες παθήσεις ή επιπλοκές που παρουσιάζεται (π.χ. καρδιοπάθειες) ή τα φάρμακα που παίρνεται.Ακόμα όμως και αν σας επιτρέπεται να πίνετε περιοδικά χρησιμοποιείστε τις «διαβητικές ανταλλαγές» για να τα ανταλλάξετε με τα ισοδύναμα τους π.χ. ½ φλ ξηρό κρασί ισοδυναμεί με 2 κουταλάκια λάδι που πρέπει να αφαιρεθούν από τις ημερήσιες σας αναλογίες.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι το αλκοόλ σε αδειανό στομάχι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

Διαβητικές Ανταλλαγές Αλκοόλ:

1 ½ φλ. Μπύρα=1 μερίδα ψωμιού + 2 κουταλάκια του

γλυκού λάδι

45ml (3κουταλιές της σούπας) ουίσκι=2 κουταλάκια του γλυκού λάδι

90ml(6 κουταλιές της σούπας)κρασί ξηρό =2 κουταλάκια του γλυκού λάδι

Για την Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας (10γρ. γρήγορη ενέργεια υδατάνθρακα)

120ml (1/2φλ.) χυμό πορτοκαλιού ή μήλου

60ml (4 κουταλιές της σούπας) χυμό σταφυλιού

90ml (6 κουταλιές της σούπας) αναψυκτικό όχι διαίτης

2 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι καλαμποκιού / γλυκό του κουταλιού /μέλι

2 ½ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

5-6 lifesavers (polo)

2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα

¼ - ½ φλ. Lucozade (ποτό ενέργειας) 2-3 κουταλιές της σούπας Λεμονάδα Squash

Ποιες είναι οι Θρεπτικές Ουσίες:

Υδατάνθρακες: - Πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και μυών.

-Άμυλο (ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, πατάτα, όσπρια, ρύζι).

-Ζάχαρη (φυσική –φρούτα, γάλα, λαχανικά αλλά και επιπρόσθετη - γλυκά , μαρμελάδα).

-1γρ υδατάνθρακα (CHO) παρέχει 4 θερμίδες

-Ο οργανισμός χρειάζεται ινσουλίνη για την χρησιμοποίηση CHO

Πρωτεΐνη: -Κτίστης του σώματος – παραγωγή/ ανανέωση κυττάρων – ενέργεια.

-Κρέας, ψάρι, γάλα, αυγά, όσπρια

-1γρ πρωτεΐνης (Pro) παρέχει 4 θερμίδες

-Ο οργανισμός χρειάζεται ινσουλίνη για την χρησιμοποίηση της

πρωτεΐνης.

Λίπος: -Μεταφορέας λιποδIαλυτών βιταμινών, θερμοστάτης οργανισμού,

ενέργεια.

-Κορεσμένο (ζωικό + φοινικέλαιο, ινδοκάρυδο), μονοακόρεστα

(ελαιόλαδο), πολυακόρεστο (καλαμποκέλαιο, ψάρι).

-Λάδια, βούτυρο, μαργαρίνη, λίπος κρέατος και κοτόπουλου,

ολόπαχα γαλακτοκομικά

-1γρ λίπους (Fat) παρέχει 9 θερμίδες

-Ο οργανισμός χρειάζεται ινσουλίνη για την αποθήκευση του

λίπους στον οργανισμό.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία: -Λειτουργικό και Ρυθμιστικό ρόλο στον οργανισμό. Κάθε βιταμίνη

ή ιχνοστοιχεία παρέχει δική της λειτουργία.

-Ικανοποιητικές ποσότητες CHO-Pro-Fat παρέχουν επαρκείς

ποσότητες αυτών των ουσιών.

Νερό: -Μεταφορέας Θρεπτικών Ουσιών, Θερμοκρασία του σώματος,

Μεταβολισμός.

-6-8φλ/Μέρα

-Πόσιμο νερό, τρόφιμα.